Whisky Moments and More,  een groot succes!

 
Zaterdag 4 februari 2012 was het door Thijs Dijkstra georganiseerde smaakevenement “Whisky moments & more” in Zaal 12 te Vlagtwedde een groot succes.
Velen kwamen genieten van de smaak van sterke dranken zoals Whisky, maar ook van streekdranken, wijnen, bieren, sigaren, chocolade en hapjes.
Ondernemers uit deze branches, uit de weide omgeving en verder, waren uitgenodigd om hun producten te laten proeven.
En proeven dat deden de bezoekers.

Vertegenwoordigers, bedenkers en distillateurs gaven desgewenst uitgebreid uitleg van hun producten, waardoor niet alleen de smaak maar ook de geest van de proever verrijkt kon worden. Een bijzonder gebeuren dat veel belangstelling trok en dat als smaakevenement in een grote stad niet misstaan had. 
Echter was het een groot succes in het mooie Vlagtwedde, er waren totaal ongeveer 220 bezoekers in Zaal 12.  

 

 

Whiskyreis 2009

 

Verslag whiskyreis 22 t/m 25 maart 2009


Onder begeleiding van Jan Beek en Ronald Zwartepoorte zijn we samen met een groep enthousiaste whiskyspecialisten afgelopen week naar Schotland geweest.


We vlogen zondag 22 maart vanaf Schiphol naar Edinburgh. Om 9.00 uur local time waren we gearriveerd en hadden dus de hele dag nog om van alles te doen. Van Edinburgh moesten we nog een stukje rijden naar Pitlochry. Daar aangekomen een fijne barlunch genoten in ons hotel om alvast een bodempje te creëren.

Na de lunch vertrokken we met de bus naar de Edradour Distillery waar we zeer prettig werden ontvangen door Andrew Symington, eigenaar van de distillery. Andrew is jaren terug begonnen als onafhankelijke bottelaar onder de naam Signatory. Inmiddels wereldberoemd in whiskyland en staat in bijna iedere whiskyshop. Een aantal jaren later heeft hij de Edradour distillery gekocht en nieuw leven ingeblazen.

We kregen een rondleiding door de distillery, hebben nog naar zijn in aanbouw zijnde nieuwe warehouse gekeken en kregen aansluitend een n&t van 4 verschillende Edradour whisky’s.

De vrouw van Andrew had een heerlijk hapjesbuffet klaargemaakt waar we na de n&t gebruik van mochten maken. Achter de bar stonden tal van Signatory Vintage bottelingen open waar we ook van mochten proeven. Als klap op de vuurpijl kreeg iedereen uit handen van Andrew junior nog een fles Edradour 10Y met een personal label, een Edradour dvd en een boek geschreven door Andrew zelf.

Het was een ongelofelijk waanzinnig begin van onze reis!

De volgende dag was er weer een vol met verassingen. In de morgen waren we te gast bij de Speyside Cooperage. Dit was ook zeker de moeite waard van het bezoeken. Dit eenmaal gezien zul je voortaan met veel respect naar een whiskyvat kijken. De mannen in de werkplaats werken nl ontzettend hard en snel. Ze worden per vat betaald en hebben een werkweek van 6 dagen. De jongens die het vak nog moeten leren krijgen een uurloon en het duurt ongeveer 4 jaar voordat ze het vak onder de knie hebben.

Na het bezoek aan de Cooperage zijn we gaan lunchen in het Craigellachie hotel waar we de resterende 2 overnachtingen hadden. Craigellachie staat bekend om zijn wereldberoemde whiskybar waar ongeveer 700 verschillende flessen whisky open staan en per glas besteld kunnen worden. Na de lunch zijn we vertrokken naar de Glenfarclas Distillery, hier werden we ontvangen door Ian die alles binnen de distillery al z’on beetje gedaan had en nu sales manager van Glanfarclas is. Van Ian kregen we een rondleiding door de distillery en mochten daarna in de directiekamer genieten van de 10, 15, 21 en 30 jaar oude Glenfarclas.

Na de proeverij zijn we terug gegaan naar het hotel om ons op te frissen en gereed te maken voor de Scottish evening op de Glenfarclas Distillery. Dit werd een avond om nooit te vergeten. Twee lange tafels stonden in een zaal, de zitplaatsen stonden op naam met aan het hoofd van iedere tafel een gastheer en een gastvrouw. Aan de ene tafel was dit Ian en aan de andere tafel was het Isabel Grant de vrouw van eigenaar John L.S. Grant die voor zaken in Amerika was. De muzikale ondersteuning was in handen van een zang en muziekorkest uit Elgin waarvan de gemiddelde leeftijd ongeveer 101 was maar nog speelden alsof ze 18 waren.

Het diner bestond uit 4 gangen traditioneel Schots eten zoals gerookte zalm, haggis , Angus beef en een heerlijk toetje bereid met whisky. Bij ieder gerecht kregen we ook een mooi glas Glenfarclas. De avond werd voortgezet met nog meer whisky, dans en gezang.

Aan het einde van de avond is iedereen nog officieel plechtig verheven in de orde van de Glenfarclas Distillery wat we ook nog op een perkament mee naar huis kregen. Ook is ons nog een Glenfarclas cask end toegezegd wat we over een tijdje zullen ontvangen.

Na afscheid genomen te hebben zijn we terug gegaan naar het hotel waar we met z’n allen nog even onder het genot van glaasje hebben zitten nagenieten van deze superavond.

S’morgens was iedereen weer redelijk fit en konden we ons opmaken voor het vertrek naar Elgin waar een bezoek aan de Benromach Distillery op het programma stond.

De producten van deze distillery zijn nog niet echt bekend maar hier gaan we verandering in brengen. Ze maken hier nl erg leuke whisky’s die een uitstekende prijs/kwaliteitsverhouding hebben. Waar ze op dit moment erg goed mee scoren is de Benromach Organic. Een whisky gemaakt van biologisch geteelde gerst, maar dan ben je er nog niet want ook de vaten die gebruikt worden moeten zijn gemaakt van hout dat afkomstig is van bomen die groeien in biologische bossen. Het hout dat voor de vaten van Benromach Organic wordt gebruikt komt dan ook uit z’on bos in Missouri, Amerika. Op dit moment hebben we deze whisky nog niet in ons assortiment maar daar zal snel verandering in komen.

De eigenaar van Benromach is de onafhankelijke bottelaar Gordon&McPhail, hier waren we dan ook de rest van de dag te gast. Eerst werd ons nog een mooie lunch aangeboden door G&M waarna we een rondleiding kregen in het warehouse van G&M. Dit was absoluut indrukwekkend, hier liggen duizenden vaten whisky van behoorlijk wat verschillende distillery’s waarvan sommige al jaren gesloten zijn. We hebben zelfs vaten zien liggen uit 1940. Ook mochten we nog een kijkje gaan nemen bij de bottellijn.

Heel indrukwekkend allemaal maar het mooiste moest nog komen. Het selecteren van een eigen vat whisky dat speciaal gebotteld wordt voor de deelnemende whiskyspecialisten.

We kregen 10 cask samples te proeven waar iedereen punten aan moest geven.

De volgende samples stonden op de proeftafel:

Bladnoch 1993 60.4%, Bladnoch 1993 60%, Miltonduff 1991 61%, Benrinnes 1993 60%, Linkwood 1991 53%, Aberfeldy 1991 59%, Pulteney 1991 57%, Ardmore 1993 54.4%, Ardmore 1993 56% en Bunnahabhain 2000 60.2%.

De top 3 was als volgt:

No 1 Pulteney 1991 57% cask # 3643

No 2 Bunnahabhain 2000 60.2% cask # 915

No 3 Linkwood 1991 53% cask # 7271


De Pulteney wordt dus exclusief voor onze groep gebotteld.

De verwachting is dat er nog meerdere uit dit rijtje gebotteld gaan worden onder G&M Reserve maar dan niet exclusief voor ons.

We verwachten de Pulteney binnen een paar maanden in onze shop. Op dit moment kunnen wij u nog geen verkoopprijs melden. Mocht u toch al een flesje willen reserveren dan kan dat eenvoudig door ons een mailtje te sturen of een belletje te geven.


Wat we deze middag meegemaakt hebben is echt uniek. Het gebeurt zelden dat iemand van buitenaf mag rondneuzen in de warehouses van G&M en vervolgens een eigen vat mag selecteren. We zijn G&M hier dan ook echt dankbaar voor. Verzadigd van geluk (en ook van whisky) keerden we weer terug naar ons hotel.


Aan al het mooie kwam zachtjesaan een einde. De volgende dag gingen we nl weer naar huis, voor het zover was gingen we eerst nog een kijkje nemen bij de onafhankelijke bottelaar Duncan Taylor. Een bottelaar die stukken kleiner is dan G&M maar ook producten op de markt zet die een zeer goede kwaliteit hebben.Onlangs zijn ze nog door whiskymagazine verkozen tot Independent Bottler of de year 2009. Hun vaten liggen verspreid over heel Schotland en als die gebotteld gaan worden komen ze eerst naar hun eigen kleine warehouse. Na de rondleiding door het bedrijf kregen we op het kantoor een leuke n&t. Wat absoluut goed in de smaak viel is een nieuw product van Duncan Taylor genaamd Black Bull. Black Bull is een blend van Single Malt en Grain whisky die direct na destillatie samen op sherry vaten zijn gelegd en na 30 jaar zijn gebottled op een sterkte van 50%. Super!

Binnen enkele weken verwachten we deze whisky en de introductieprijs is € 84,95.(daarna € 94,95) Ook deze whisky kunt u natuurlijk vooraf reserveren.

Duncan Taylor gaat binnenkort ook beginnen met het bouwen van hun eigen distillery die op een paar kilometer afstand van de bottelaarij komt te staan. Ook hier hebben we nog even een kijkje genomen. Na iedereen uitgezwaaid te hebben zijn we richting Aberdeen Airport gegaan om helaas de vlucht naar huis te pakken.

Vermoeid maar zeer voldaan zijn we weer veilig huiswaarts gekeerd.


 

We willen iedereen hartelijk danken die deze reis zo geweldig hebben gemaakt!

Whiskyvrienden Westerwolde Cairdeas

 

Hoe het begon...

Hoe komen twee vrienden, een vader en zoon en een slijter bij elkaar om een whiskyclub op te richten? Natuurlijk, de gezamenlijk liefde voor de whisky. Maar waarom dan een clubje?

Het begon in 2008; whiskyliefhebbers die bij de Mitra in Vlagtwedde whisky kopen. Een gesprek met de eigenaar; Thijs, is snel aangeknoopt en de uitnodiging voor een whiskyproeverij zit in de zak. De eerste proeverij van Thijs in De Sultan in Vlagtwedde is een groot succes en de eerste contacten met het Whiskygenootschap in Stadskanaal worden gelegd. Begin 2009 nodigt Thijs vier, elkaar onbekende, liefhebbers uit voor een speciale proeverij bij het genootschap in Stadskanaal. Op de terugweg in de auto (Thijs was Bob) ontstaat het idee een eigen club te beginnen. Het is namelijk erg leuk om met andere whiskyliefhebbers in een ongedwongen sfeer over whisky te praten en nieuwe whisky's te proeven. Maar dat alles wel graag iets dichter bij huis...
Ook in Westerwolde en omgeving zijn genoeg whiskyliefhebbers te vinden. Mensen die het leuk vinden om een paar keer per jaar gezellig met elkaar whisky's te proeven. Het idee voor een eigen club was geboren en gelukkig bleef het niet bij een idee.

Onze doelstelling

We zijn geen hoogdravende, ontoegankelijk club. We willen gewoon met andere liefhebbers genieten van whisky, in een leuke, ongedwongen sfeer. Vandaar ook de naam Càirdeas Whiskyvrienden Westerwolde.
Er zijn zoveel verschillende soorten whisky's dat het nagenoeg onmogelijk is ze allemaal ooit geproefd te hebben. Maar je kan er wel naar streven! En gezamenlijk gaat dat makkelijker. Bij Càirdeas nemen we je mee in de wereld van de whisky. We laten je nieuwe en andere whisky's proeven en vertellen je er over.

Bij ons wordt whisky drinken nog leuker!

Foto`s

/album/foto-s1/jenever-jpg1/
/album/foto-s1/thijs-024-jpg/
/album/foto-s1/thijs-026-jpg/
/album/foto-s1/thijs-028-jpg/
/album/foto-s1/thijs-042-jpg/
/album/foto-s1/thijs-062-jpg/
/album/foto-s1/thijs-whiskyavond-april-09-001-jpg/
/album/foto-s1/thijs-whiskyavond-april-09-006-jpg/

Doorzoek de website

2008 All rights reserved.