Roggegevener van Westerwolds ekologisch geteelde rogge.

Bij ons verkrijgbaar

Deze roggegenever, de "Ortolaan" genoemd, wordt op ekologische wijze gedistilleerd van Westerwoldse rogge en roggemout. Boeren in Westerwolde zaaiden rogge in met een tweeledige bedoeling:

  • In Westerwolde moet een aantal oorspronkelijke landschapskenmerken terugkeren.
  • De opzet is om een bijna verdwenen gors-soort, de ortolaan, als broedvogel terug te krijgen in het gebied.

De provincie Groningen heeft een flink bedrag beschikbaar gesteld aan het project "Rogge groeit, Westerwolde bloeit" om de natuurlijke biotoop in het gebied te herstellen.

Goedgekeurd Westerwolds Streekproduct 'Ortolaan'
De rogge voor de Ortolaan wordt in Westerwolde gezaaid, geoogst en gemalen. Daarbij worden de akkers op ekologische wijze beheerd. De rogge wordt in een Amsterdamse ambachtelijke stokerij gedistilleerd en gebotteld, omdat dit in Westerwolde (nog) niet mogelijk is.
De Ortolaan is te verkrijgen in flessen van 35 cl, (zie foto), die uitstekend geschikt is om als geschenk te gebruiken. Verder zijn er de 70cl

flessen en de kleine 4 cl flesjes.

De ORTOLAAN om de ortolaan te redden
Het was vogelkenner Nico de Vries, boswachter in de Sellinger bossen, die enkele jaren geleden een ortolaan hoorde, een klein kleurig vogeltje. Nico was verrukt. "Ik dacht dat ze helemaal uit Westerwolde verdwenen waren, en nu hoor ik er een op de Bruil bij Ter Apel. Dit is geweldig!"
De ortolaan komt voor op de Rode Lijst van Vogels. Eigenlijk een signaal dat de vogel zorgwekkend zeldzaam wordt in Nederland. Nico kwam in actie. Hij vroeg boeren of ze rogge wilden inzaaien op veldjes. "Daar foerageren en broeden ze graag", weet Nico. Dankzij de steun van de provincie Groningen zaaien verschillende boeren nu rogge in. Nu de rogge er is komt, heel voorzichtig, ook de ortolaan!

Doorzoek de website

2008 All rights reserved.